Το πρόγραμμα σπουδών των ΚΔΒΜ Modern Training όσον αφορά τη μουσική διαιρείται στα ακόλουθα μαθήματα:
1. Μαθήματα κλασικού πιάνου:
Εδώ ο μαθητής ξεκινάει από το μηδέν και σε μικρό χρονικό διάστημα αρχίζει να ανακαλύπτει τους μεγαλύτερους κλασικούς συνθέτες, όπως Bach, Haydn, Mozart, Beethoven, Chopin, κα... Είναι ένα πολυετές πρόγραμμα σπουδών που εξαρτάται καθαρά από τη θέληση και την προσπάθεια του μαθητή. Είναι ένα φανταστικό ταξίδι γνώσης και ανακάλυψης, όπου ο μαθητής καλλιεργεί ασταμάτητα τον εσωτερικό του κόσμο. Οι καρποί της δουλειάς του σίγουρα θα τον ανταμείψουν.
2. Μαθήματα τζαζ πιάνου:
Σε αυτό το πρόγραμμα σπουδών ο μαθητής αρχίζει την μελέτη του από απλά jazz standards και έπειτα μαθαίνει σιγά σιγά να αυτοσχεδιάζει, να διαβάζει jazz fakebook, να παίζει σε σύνολο με άλλους τζαζίστες και να ανακαλύπτει σταδιακά μεγάλους παίχτες της τζαζ σκηνής, όπως Oscar Peterson, Chick Korea, Brad Mehldau, κα...
3. Μαθήματα μπλουζ/ροκ ηλεκτρικής κιθάρας:
Στα μαθήματα ηλεκτρικής κιθάρας αφού μάθουμε ορισμένα βασικά όσον αφορά την τεχνική του οργάνου εξερευνούμε τα έργα των μεγάλων της μαύρης και της ροκ μουσικής όπως Jimi Hendrix, BB King, Chuck Berry, Hank Marvin, David Gilmour, Deep Purple και Queen.
4. Ιστορία της Μουσικής:
Είναι το πρώτο από τα θεωρητικά μαθήματα και διδάσκεται για να αποκτήσει ο μαθητής μια στέρεη βάση του πως εξελίχθηκαν τα πράγματα στη μουσική έως σήμερα. Κρίνεται απαραίτητο γιατί ο μαθητής πρέπει να έχει γνώση για τις βασικότερες επιρροές που υπήρξαν στον χώρο της μουσικής με την πάροδο του χρόνου, αλλά και να ξέρει πως να δανειστεί πράγματα για δικό του όφελος.
5. Ακουστική και Ρυθμική αγωγή:
Σε αυτή τη σειρά μαθημάτων ο μαθητής διδάσκεται ρυθμικά μοτίβα, μαθαίνει να αναπτύσσει ανεξαρτησία με τα χέρια του, τα πόδια του και τη φωνή του και χρησιμοποιεί ως όργανο το σώμα του. Επίσης μαθαίνει να αναγνωρίζει μελωδίες και συγχορδίες και να τις αναπαράγει. Είναι ένα πρωτοποριακό πρακτικό μάθημα που λύνει το σώμα του μαθητή και τον βοηθά να αναγνωρίζει και να παίζει κάθε ρυθμό και μελωδία.
6. Θεωρία της Μουσικής:
Σε αυτό το μάθημα ο μαθητής μαθαίνει κάποια πράγματα για το πως προκύπτει ο ήχος, για τα διαστήματα, τις κλίμακες, τις μελωδίες, τις συγχορδίες, κα...Είναι μια εισαγωγή σε βασικές γνώσεις που αφορούν το Τονικό (Ευρωπαϊκό) Μουσικό Σύστημα. Κρίνεται απαραίτητο για όποιον ξεκινά να μελετά κάποιο όργανο.
7. Αρμονία της Μουσικής:
Η αρμονία της μουσικής είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του Τονικού μουσικού συστήματος. Ουσιαστικά ασχολούμαστε με την εναρμόνιση μελωδιών και με πιθανές ακολουθίες από συγχορδίες. Προαπαιτούμενο: Θεωρία της Μουσικής.
8. Τροπική Αντίστιξη:
Η τροπική αντίστιξη είναι ένα άκρως ενδιαφέρον μάθημα που ασχολείται με την μουσική του 16ου αιώνα - την μουσική της Αναγέννησης. Επικεντρώνεται ιδίως σε φωνητικές πολυφωνικές συνθέσεις όπως μοτέτα, μαδριγάλια και λειτουργίες. Συνθέτες που χαρακτηρίζουν το είδος είναι ο Giovanni Pierluigi da Palestrina, ο Orlande de Lassus και ο Josquin des Prez. Πρόκειται για ένα μαγευτικό είδος μουσικής όπου καθηλώνεται ο ακροατής από την ομορφιά των έργων. Προαπαιτούμενα: Ακουστική και Ρυθμική Αγωγή, Θεωρία και Αρμονία της μουσικής.
9. Τονική Αντίστιξη:
Η Τονική Αντίστιξη ασχολείται με την οργανική πολυφωνία του 17ου-18ου αιώνα (ευρωπαϊκό μπαρόκ) με άξονα τη φούγκα ως την αντιπροσωπευτικότερη συνθετική πρακτική της εποχής. Για την κατανόηση των παραπάνω αναλύονται αντιπροσωπευτικά έργα ή αποσπάσματα έργων της εποχής. Είναι η φυσική συνέχεια της Τροπικής Αντίστιξης και προφανώς την έχει ως προαπαιτούμενο.
10. Μορφολογία της Μουσικής:
Σε αυτόν τον κύκλο μαθημάτων ο μαθητής επικεντρώνεται στα δομικά στοιχεία των συνθέσεων από όλες τις περιόδους, με αναλυτικά παραδείγματα για κάθε περίπτωση. Στόχος είναι να μπορεί ο μαθητής να αντιλαμβάνεται την σκέψη των συνθετών πίσω από το μουσικό κείμενο. Προαπαιτούμενο: Αρμονία της Μουσικής.
11. Μουσική δωματίου:
Είναι από τα πιο ευχάριστα και δημιουργικά μαθήματα μιας και οι μαθητές μαζεύονται, επιλέγουν με την καθοδήγηση του διδάσκοντα, μαθαίνουν και παίζουν συγκεκριμένο ρεπερτόριο.
12. Οργανογνωσία:
Πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον μάθημα που σκοπό έχει να εισάγει τον μαθητή στα βασικά χαρακτηριστικά κάθε οργάνου, ιδίως εκείνων της συμφωνικής ορχήστρας.
13. Σύνθεση:
Εδώ ο μαθητής έρχεται αντιμέτωπος με τις γνώσεις που έχει αποκτήσει στα προηγούμενα μαθήματα και κατόπιν κάποιων μαθημάτων αισθητικής προσπαθεί με την καθοδήγηση του διδάσκοντα να δημιουργήσει το δικό του προσωπικό ύφος και να δημιουργήσει τα πρώτα του έργα.
14. Μουσική ηχοληψία:
Εδώ ο μαθητής κάνει μια εισαγωγή στα προγράμματα ηχογράφησης, τις τεχνικές ηχογράφησης και τον εξοπλισμό.
15. Μουσική παραγωγή:
Το τελευταίο από τα μαθήματα είναι η μουσική παραγωγή. Έχει σαν προαπαιτούμενο την γνώση όλων των θεωρητικών μαθημάτων για να είναι ο διδασκόμενος σωστά καταρτισμένος. Το Digital Audio Workstation που θα χρησιμοποιηθεί είναι το Ableton.
Σημείωση:
Στην ολοκλήρωση κάθε μαθήματος θα δίνεται στον μαθητή Βεβαίωση ολοκλήρωσης σπουδών.